Wat is Muaythai


Superbon banchamek 696x464

Muaythai is een oosterse krijgskunst die al eeuwen wordt beoefend en zijn oorsprong heeft in Thailand (het voormalige Siam). Het wordt ook wel Thaiboxen genoemd, wat eigenlijk de Engelse vertaling is van Muaythai. Vaak wordt er gesproken van de vechtkunst met de 8 ledenmaten. Buiten de handen en voeten worden namelijk ook de knieën en de ellebogen gebruikt om te strijden.

Muaythai bestaat uit een aantal onderdelen namelijk: - als oosterse ringsport - MuayBoran, dit is een verdedigingsvorm - Krabi Krabong, een vorm met zwaard en schild - Nuat Phaen Thai, Thaise verzorgingsmassage waarbij ook het gezondheidsaspect naar voren komt.

Het gedeelte van Muaythai dat het bekendste en het meest beoefend is, is als oosterse ringsport. Vaak wordt het in een adem genoemd met kickboxen, maar deze twee zijn zeker niet hetzelfde. De verschillen zijn onder andere dat:

Muaythai al eeuwen wordt beoefend en zijn oorsprong heeft in Thailand, dat wil zeggen dat de benamingen en de cultuur tijdens de training ook Thais is. Kickboxen is in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Japan en de Verenigde Staten ontstaan, vandaar dat men daar tijdens de trainingen Japanse of Engelse benamingen gebruikt en het op zijn Japans gestructureerd is.

Bij Muaythai maakt men gebruik van de versierselen zoals de mongkong deze heeft men bij kickboxen niet.

De wedstrijdregels van beide zijn verschillend. Bovendien heeft men tijdens wedstrijden bij Muaythai een Wai-Khru en Thaise muziek, terwijl dat bij kickboxen niet is toegestaan. Juist de Wai-Khru en de muziek zijn belangrijke onderdelen bij Muaythai wedstrijden en geven juist aan dat deze sport meer is dan een paar trappen en stoten, maar ook een rijke culturele historie heeft. De Wai Khru is een ritueel vóór het gevecht en wordt beschouwd als een gelofte van trouw en respect. Zo’n dans wordt op veler wijze uitgevoerd. Tijdens dit ritueel dragen de vechters een “Mongkon” (hoofdband) dat eigendom is van de leraar en wordt als heilig beschouwd. De “Prajiad” is een band, een talisman die beschermende kruiden bevat, die om één of om beide biceps gedragen wordt gedurende het gevecht. De muziek die tijdens de ceremonie voor het gevecht en tijdens het gevecht zelf wordt gespeeld is speciaal voor de Muaythai geschreven en wordt gespeeld door een orkest dat bestaat uit de Pi Java (Java fluit), de Ching ( een instrument die bestaat uit twee zwaar metalen kommen ) en de Glong Kack (de drums) Zij passen hun tempo en volume aan de bewegingen en acties van de vechters in de ring. Helaas moeten wij het in Nederland doen met een bandje.

Muaythai zal een ieder op zijn eigen manier beleven, echter de manier waarop de sporter de techniek en theorie aangeboden krijgt heeft grote invloed op zijn beleving.

No results found Searching... Please enter 1 or more characters Please delete some character The results could not be loaded. Loading more results… Selection too big